Tja. Wat moet je met zo’n titel als we steeds worden geconfronteerd met de klimaat apocalyps, kanker (of een andere ziekte) door PFAS, ‘enge’ bestrijdingsmiddelen in voedsel, enzovoort.

Gevaar dreigt van alle kanten, als we het journaille van binnen- en buitenland moeten geloven.

En dan is het Kerst 2019. Zwakke, eenzame en simpele zielen geloven nog steeds in het wonder van een God die mens wordt. Zucht. Wat een stupiditeit.

Ben ik nu een fideist, dat wil zeggen een persoon die ‘iets’ gelooft zonder, of zelfs in weerwil van, de ratio (ons verstand)? Dat is het makkelijkste antwoord en ontslaat de criticus van de plicht om zelf na te denken over de existentiële vragen van ons bestaan.

Kerst geeft, met Pasen, een inkijkje in een leven van hoop dat voor ieder mens beschikbaar is. Het meest herhaalde gebod in de Bijbel is niet ‘wees heilig’ of ‘zondig niet’ maar ‘wees niet bang’. En dat is geen schouderklopje.

De ironie van dit gebod is dat het oneindig veel moeilijker is om aan vast te houden dan wat dan ook. We horen niets liever dan dit -‘wees niet bang’- maar tegelijkertijd leven en ademen we angst. Dat is onze staat van zijn en dat wordt ons dag in dag uit voorgehouden.

Maar met Kerst begint deze belofte: ‘… en allen te verlossen die door angst voor de dood gedurende heel hun leven aan slavernij onderworpen waren.’

Hele goede feestdagen!